top of page
Zoeken
  • Petra

Wat is meditatie? En hoe kan het jou helpen?

Bijgewerkt op: 9 jan. 2018

Bij (te) veel mensen heerst de overtuiging dat meditatie iets voor zwevers is. Voor van die kaalgeschoren mannen in oranje gewaden die ergens, afgelegen in het Oosterse hooggebergte, liggen te "Ohm'en" en "Ahm'en". Niets is echter minder waar. Waarom? Dat vertel ik je graag.Oke. Feit is: meditatie is inderdaad een vorm van spirituele oefening. Het is vooral bekend van het boeddhimse en hindoeïsme, waarin meditatie een essentieel onderdeel is van de geloofsstroming. Dit maakt meditatie echter niet alleen nuttig voor aanhangers van deze religies. Integendeel: of je nu een drukke scepticus, een het-is-toch-niets-voor-mij rationalist of een moderne soul seeker bent, mediteren is voor iedereen nuttig en hoeft helemaal niet moeilijk, ingewikkeld of zweverig te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een kleine dosis motivatie, een bescheiden hoeveelheid doorzettingsvermogen en wat extra hulp.


“Meditatie helpt ons bewust te worden van de gedachten en emoties die we ervaren, zonder hierbij te oordelen of iets goed of fout is"

Wat is meditatie?


Een van de meest duidelijke omschrijvingen van meditatie is: het trainen van je geest of gedachten (je mind). Net zoals je gaat sporten om je lichaam te trainen en fit te blijven, gebruik je meditatie om je geest te trainen en fit te houden. Zo klinkt het heel simpel, maar het trainen van je geest is echter niet zo eenvoudig. Het vereist veel oefening, maar gelukkig geldt nog altijd: oefening baart kunst.


Waarom kan het jou helpen?


Als je er even bij stilstaat, kom je al gauw tot de ontdekking dat onze gedachten in feite - al ons hele leven - de baas over ons spelen. Ze bepalen wat we willen eten, of we willen gaan sporten, wat voor kleding we dragen, of we ons blij of verdrietig voelen. Alles.


Wanneer kan jij tegen jezelf zeggen: "okay, klaar nu met dat gepieker. Vanaf nu alleen nog maar positieve gedachten", en dat dit dan ook echt gebeurt? ... Precies, je gedachten zijn je de baas. Meditatie kan jou hierbij helpen. Meditatie kan zorgen voor meer controle over deze gedachten. Meer controle, zodat we ons minder laten leiden door onze gedachten/emoties.


Hoe werkt meditatie?


Mediteren is eigenlijk gewoon net als rusten. Heb je gesport? Dan heeft je lichaam rust nodig. Je geest en gedachten zijn niet anders. Ook zij hebben rust nodig. Wellicht nu meer dan ooit, gezien de tijd waairn we leven. Meer dan ooit krijgen we vanuit allerlei hoeken impulsen binnen. Meer dan ooit geven onze banen meer stress dan geluk. Meer dan ooit willen we zowel studeren, als kinderen, als reizen, als een mooi huis, als die topbaan, als met vrienden dineren. Het liefst allemaal tegelijk.


We willen van alles. Kunnen van alles. Maar dit alles kost een hoop energie. En geeft een hoop gedachten en zorgen. Het houdt onze geest alleen maar meer en meer bezig. Meditatie helpt ons bewust te worden van de gedachten en emoties die we ervaren, zonder hierbij te oordelen of iets goed of fout is. Meditatie probeert de 'problemen' die we ervaren niet op te lossen, maar onze houding ten opzichte van deze 'problemen' te veranderen; zodat we ons meer ontspannen voelen en onze geest z'n welverdiende rust krijgt.

84 weergaven0 opmerkingen
bottom of page